Legalisering av narkotika

De siste dagene er det skrevet en del om noen politiske partier som ønsker delvis avkriminalisering av narkotikabruk.
Mens Liberalistene ikke har blitt omtalt i denne diskusjonen enda, er vi det eneste partiet som ønsker full legalisering av alt narkotika!

Heroinmisbrukere er så syke at de døgnet rundt oppsøker svarte markeder styrt av kynisme og vold, for å kjøpe det de kaller for «medisinen» sin. De aner ikke hvor sterkt stoffet er fra gang til gang, og dermed ikke hvilken mengde som fører til overdose.

Et eksempel er en avisomtale i mai 2011, da så mange som elleve mennesker døde på 18 dager fordi heroin som var sterkere enn vanlig kom inn på markedet. Årlig dør rundt 200 nordmenn av overdose fra opiater ifølge Helsedirektoratet, enten av for sterk rus, eller at selgerne har tilsatt giftige stoffer under utblandingen.

Samfunnet kan når som helst gi de narkomane mulighet til å handle heroinen sin i trygge og egnede utsalg, for eksempel på apotek. Da kan brukerne møte aldersgrenser, forutsigbar kvalitet og tilbud om hjelp, i stedet for kynisme, vold, og usikkerhet. Et enkelt grep som hadde gjort mye for menneskeverdet i narkotikapolitikken.

Dagens debatt i politiske partier og medier handler i stedet om vi skal avkriminalisere eller ikke. Avkriminalisering er et steg i riktig retning, fordi politiet vil slippe å jage brukerdoser. God politikk er det derimot ikke, når man går glipp av å få produksjon, salg og distribusjon inn i ordnede former.

Liberalistene, som konsekvent liberalt parti, står som det eneste parti i Norge for legalisering av heroin, og andre narkotiske substanser.

Konsekvensene av vår politikk vil i heroinmarkedet bli at kyniske selgere forsvinner fordi kundene deres heller vil handle på trygge utsalg. Penger som i dag brukes på heroin, vil ikke lenger gå til finansiering av narkotika-karteller, terror eller annen voldelig virksomhet.

Også politi, rettsvesen og samfunnet generelt vil se betydelig redusert utgiftsnivå ved legalisering, slik at disse kan rette mer innsats mot voldelig kriminalitet. En vinn-vinn situasjon for brukere og samfunn.

Skattefinansiert heroin, populært kalt «gratis heroin», støtter vi ikke på prinsipielt grunnlag, selv om det hadde løst mange av de samme problemene. Vi ønsker ikke at borgere skal tvinges til å kjøpe heroin til andre over skatteseddelen, når det er mange som har gode argumenter eller moralske grunner mot å finansiere andres rus. Dessuten har Liberalistene forpliktet seg til å bygge ned statens utgifter, og vi ønsker derfor ikke å bygge opp et statlig narkobyråkrati.

Hvis det offentlige vil bidra, kan man heller gjøre heroinen avgiftsfri, og uten mva. På den måten vil de narkomane selv kunne dekke kostnader for bruk, som i det svarte markedet kan være flere tusen kroner dagen. Sannsynligheten for at de narkomane vil begå kriminalitet for å dekke utgifter, vil med dette reduseres betraktelig.

At man er for billig heroin, høres i utgangspunktet ikke så bra ut. Men politikk generelt, og narkotikapolitikken spesielt, har for lenge blitt styrt av det som klinger bra. Liberalistene er ikke redd for å føre politikk basert på prinsipper, realisme og logikk, i stedet for valgflesk, tradisjoner og følelser.

Virkeligheten der ute på gata, er at krigen mot narkotika er tapt. Det er kun to til tre prosent som blir beslaglagt av tollvesenet og politiet. Fra norske fengsler hører man at det er like enkelt å få tak i heroin der inne som på gata. Selv bak høye murer, vakthold og ransakinger.

Hvis vi ikke klarer å holde fengslene rene, med all sikkerheten man har der, klarer man definitivt ikke å holde narkotiske stoffer utenfor Norges langstrakte grenser. Å håpe på noe annet er i beste fall en utopi.

De som er redd for at det generelle bruket vil øke ved legalisering av heroin, kan tenke over hvor usannsynlig det er at du selv, venner og bekjente, hadde løpt ut og kjøpt det så fort det ble lovlig. Heroin er faktisk så skremmende i seg selv, at man ikke trenger en lov som forbyr det.

Dette har man fått bekreftet fra Portugal, hvor det har vært avkriminalisert siden 2001 uten at bruken har økt. Tvert imot, man observerer en synkende trend.

Heroin er skadelig, svært avhengighetsskapende, og medfører at du neglisjerer de viktige tingene i livet. Krigen mot narkotika bør bestå i å få slike budskap igjennom til de unge. Ikke at myndighetene jager syke mennesker og rekreasjonsbrukere.

La oss begynne legaliseringen av narkotika med heroinen, det er de brukerne som trenger det mest.

Stor takk til Fredrik Jomark som har skrevet en stor del av dette innlegget!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *